Passa al contingut principal

HP en crisis per l'espionatge als seus directius

La presidenta de Hewlett-Packard dimiteix després de l'escàndol de la investigació d'uns detectius als consellers de l'empresa.

El culebrot ja fa dies que cueja. S'ha fet públic que la presidenta del consell d'administració de Hewlett-Packard, Patricia Dunn, havia ordenat una investigació per descobrir l'origen de les filtracions als mitjans de comunicació del contingut de les reunions d'aquest òrgan de govern de la companyia.

Més concretament, en una primera fase s'hauria contractat a una firma per realitzar una entrevista personal amb els consellers, però cap d'ells va confessar ser l'autor de les filtracions.

Així doncs, veient que les filtracions continuaven, es va decidir contractar uns detectius. La investigació que van dur a terme va incloure l'ús d'una tècnica anomenada pretexting, consistent en fer-se passar per l'investigat per aconseguir informació d'un tercer. En aquest cas en concret, per obtenir els registres telefònics dels consellers. A més, cal ressenyar que la investigació no es va limitar als directius, sinó que es va estendre a un cert nombre de periodistes econòmics.

Tot va esclatar quan en una reunió del consell d'administració, el passat 18 de maig de 2006, la presidenta va fer públic el nom del presumpte filtrador, George Keyworth. Aquest es va negar a dimitir, però si que va fer-ho seguidament un altre conseller, en Tom Perkins, en protesta pel que ell considera la "qüestionable ètica i la dubtosa legalitat dels mètodes", tal i com explicita en una carta posterior.

Finalment, com a conseqüència de tot plegat, la Sra. Patricia Dunn deixarà la presidència del consell d'administració el gener del 2007, després de disculpar-se per les tècniques utilitzades. Així mateix, també s'ha fet pública la renuncia de George Keyworth, l'acusat de ser el responsable de les filtracions.

Pretexting vs. l'ús d'un subterfugi adequat

Veient els problemes que plantegen a Estats units amb el pretexting, extensibles a l'obtenció d'informació mitjançant mentides, hom podria plantejar-se on està el límit a casa nostra?

El que sembla poc probable és que algú utilitzi una informació sense saber-ne l'origen i, per tant, com a mínim, imaginar-se la forma en que s'ha obtingut. El cert és que sovint interessa més que ens diguin que s'ha utilitzat un subterfugi adequat per obtenir una informació, més que no pas saber realment com se n'ha arribat al coneixement. I tot això sense entrar en detalls legals...

Fonts:
"El espía que surgió de HP" - 07/09/2006 - Baquía
"La fiscalía investiga a HP por espiar a sus consejeros para detectar filtraciones" - 07/09/2006 - El Pais
"HP espía a periodistas y directivos" - 08/09/2006 - Periodistas 21
"La presidenta de HP dice que sólo dimitirá si se lo pide la cúpula del grupo" - 10/09/2006 - El Pais
"El Watergate de HP se cobra la cabeza de la presidenta del consejo" - 13/09/2006 - Baquía
"La Presidenta de Hewlett-Packard dimite por el escándalo del espionaje a consejeros" - 13/09/2006 - El Pais

Comentaris