Passa al contingut principal

Investigacions - nou estàndar ASIS

Durant l’última jornada del Congrés DETCON2015, el passat mes de juliol, els assistents vam debatre sobre l’estandardització professional dels detectius privats. Malgrat que es van presentar diverses iniciatives d’abast força limitat, es va fer palès que existien visions molt divergents sobre aquest tema. 
 
Per afegir més informació al debat, seguidament us comentaré l’estàndard americà en investigacions que va ser presentat el passat mes de setembre per ASIS International, després de ser aprovat per l’American National Standards Institute. Malgrat que ens pugui semblar que la realitat dels USA ens queda molt lluny, considero que es poden extreure moltes lliçons d’aquest document, tant del seu contingut com del procés que s’ha seguit per a obtenir-lo. 

L’elaboració

ASIS International, organització internacional preeminent en el camp de la seguretat, ha estat l’amfitriona en aquest procés de creació d’un nou estàndard en investigacions, gràcies a la seva acreditació per a desenvolupar estàndards americans que, a més, són consistents amb ISO. El primer pas va ser formar un comitè tècnic, amb més de dos-cents professionals d’arreu del món, de perfils tan diversos com policies, experts en seguretat, investigadors, militars i acadèmics. Tots ells han estat treballant de forma voluntària i altruista durant més de set anys i, a través d’un procés basat en el consens, han desenvolupat el document finalment aprovat. Cal tenir present doncs, que no es tracta d’un estàndard específic per a detectius privats. 

L’estàndard

El principal objectiu d’aquest document és servir de guia:
  • en l’establiment de programes d’investigació,
  • en la realització d’investigacions específiques, i
  • en assegurar la competència i avaluació dels investigadors.
Donat que es tracta d’una guia de treball, no se l’ha de considerar com si fos un llistat d’especificacions o requisits per a obtenir una certificació d’un tercer. Aquest estàndard adopta el model P-F-V-A (Planificar-Fer-Verificar-Actuar) i entén la investigació com a procés. 
 
Així doncs, en unes 100 pàgines, repartides en una introducció, set seccions i vuit annexos, es donen les pautes perquè diferents tipus d’organitzacions, públiques o privades, puguin desenvolupar els seus propis programes d’investigació i perquè les investigacions es realitzin dins del marc establert. A més, es considera que la competència dels investigadors és la base per aconseguir investigacions fiables i es desenvolupa específicament aquest tema.

Després d’uns primers apartats introductoris i de definició de conceptes, es desenvolupen de forma detallada els principis que han d’inspirar els processos d’investigació: imparcialitat, confiança, ètica, competència i diligència professional, informació honesta i acurada, independència, objectivitat, aproximació basada en fets, rellevància, minuciositat, oportunitat, responsabilitat, autoritat, confidencialitat i millora contínua. 
 
Seguidament, es desenvolupa l’apartat més extens, dedicat a la gestió dels programes d’investigació. Partint d’una visió estratègica i de gestió empresarial, s’arriben a comentar els detalls que cal considerar en temes molt més concrets, com ara la realització d'una vigilància física efectiva, per exemple. 
 
A continuació, l’estàndard s’apropa a la preparació i execució d’investigacions individuals i, lògicament, entra en molts més detalls. Només com a exemple, un dels punts més àmpliament debatuts durant el DETCON2015, la possibilitat d’establir un model d’informe d’investigació, queda recollit en l’apartat 6.5.2.2 de l’estàndard que, amb poc més d’una pàgina, ens dóna un guió de la informació que hauria de contenir qualsevol informe. 
 
Finalment, l’estàndard dedica el seu últim apartat a la competència dels investigadors, considerant que es forma a partir dels següents elements: personalitat, habilitats interpersonals, de comunicació i d’investigació, educació, entrenament i coneixements, experiència i habilitacions i certificacions professionals. Després de mencionar-los, se’ns explica tot el procés que permetrà assegurar aquesta competència professional. 
 
Els vuit annexos que complementen l’estàndard són merament informatius, però alhora molt explicatius d’alguns dels conceptes presentats en els apartats anteriors i, sens dubte, es mereixen també una lectura detallada.

Apunts finals

Considero que aquest nou estàndard és de lectura obligada per als que es dediquen a la investigació en qualsevol de les seves formes, encara que només sigui per curiositat intel·lectual. És palès que s’han tingut en compte diferents sensibilitats en realitzar-lo, tant la de grans companyies amb departaments d’investigació, com de petits despatxos de detectius o usuaris dels serveis d’investigació. 
 
Un dels punts que considero més interessant és, precisament, que en la seva elaboració s’hi hagin involucrat professionals de perfils tan diversos. Com ja vaig comentar durant el DETCON2015, si els detectius privats espanyols volen desenvolupar algun dels apartats d’aquest estàndard o, fins i tot, promoure’n un de nou, caldria tenir en compte la feina feta. El fet de comptar amb la col·laboració dels usuaris i clients dels serveis dels detectius (directors de seguretat, companyies d’assegurances, jutges, advocats, etc.) permetria que simplement el procés d’elaboració ja fos una magnífica eina de promoció del col·lectiu professional. Es tractaria, doncs, d’encarar el repte amb mentalitat oberta, creativitat i ganes de treballar.

Espero haver despertat la vostra curiositat.
 
Article publicat a DCNews, revista oficial del Col·legi Oficial de Detectius Privats de Catalunya, desembre del 2015. 
Podeu descarregar l'article PDF-CAT o PDF-ES i adquirir l'Investigations Standard

Comentaris