Passa al contingut principal

Pèrits vs. detectius?


On és el límit entre la feina dels pèrits i la dels detectius? Hi ha qui diu que és força clara, però la realitat a vegades és més tossuda.

Així, en el sector assegurador és força coneguda la presència de pèrits que es dediquen a fer tasques que, si més no, podríem dir que s'assemblen força a la feina diària de molts companys detectius. No és estrany trobar-se personatges sense llicència de detectiu que recerquen i entrevisten testimonis, utilitzen càmeres ocultes per obtenir-ne imatges i altres actuacions encara menys clares. Que jo sàpigui aquesta mena d'actuacions no tenen resposta ni per part del Col·legi de Detectius, ni de les autoritats policials ni, més incomprensiblement, per part d'alguns advocats defensors.

Sembla que podríem estar parlant de situacions que ja venen de lluny i que es perllonguen en el temps degut a la mateixa inèrcia de funcionament de la societat, però hi ha casos molt més moderns i, també per això, més incomprensibles.

Ja fa temps que defenso que en el camp de l'anomenada informàtica forense s'estan duent a terme activitats que entren de ple en l'activitat professional dels detectius privats. Tot i així, la mateixa inèrcia que comentava anteriorment i, per que no dir-ho, la bona feina de molts informàtics promocionant els seus serveis (per no parlar de certes empreses de la mal anomenada consultoria), ens ha dut a la situació actual, en que la majoria d'agències que conec molt rarament reben encàrrecs d'aquesta mena.

Precisament avui, a Quands.cat comenten que a Estats Units "diversos grups estan començant a fer pressions per tal que les tasques d’investigació forense només puguin ser realitzades per investigadors privats (o empleats d’una agència d’investigació privada)."

Aquí hi deixo, a veure si algú ho recull al seu programa electoral... ;)

Comentaris

Xavier Caballé ha dit…
I per quina raó un detectiu ho farà millor que no pas un professional especialitzat en seguretat informàtica?

Per a fer anàlisi d'ADN... qui les ha de fer, el detectiu o el biòleg?
Jaume Llaudet ha dit…
No es tracta tant de qui ho farà millor, com de tenir clar fins on arriba la feina de cadascú.

Segons la legislació vigent (Ley 23/92 de Seguridad Privada i altres), el detectiu privat és el professional que s'encarrega d'obtenir i aportar informació i proves sobre conductes i fets privats, entenent com a privats els que afectin als àmbits econòmic, laboral, mercantil, financer i, en general, a la vida personal, familiar o social.

Un detectiu està específicament format en tècniques d'investigació i en lleis, per no parlar de l'extens control administratiu al que estem sotmesos: verificació d'antecedents, inspeccions periòdiques, etc.. A més, estem força acostumats a que els nostres informes i les nostres actuacions siguin revisats pels tribunals i les parts en litigi que, a poc que puguin, posaran en dubte la licitud de les proves obtingudes.

Tot plegat no és obstacle, però, a la realització d'una una pericial forense informàtica, si les proves aportades ho fan necessari. En cap cas dic que els detectius hagin de realitzar aquesta perícia -tot i que no ho descarto-, si no més aviat que en molts casos el millor seria que fossin ells qui obtinguessin la prova.

De la mateixa manera que els biòlegs realitzen anàlisis d'ADN a partir de mostres obtingudes per la policia, per exemple.