Passa al contingut principal

Lidl i els detectius privats

Segons publica Expansión, la cadena Lidl espia els seus treballadors alemanys mitjançant càmeres ocultes instal·lades per detectius privats. Donat el caràcter multinacional de l'empresa, és possible que també a Espanya s'hagin realitzat activitats d'aquests tipus.

Segons l'article "La cadena de supermercados Lidl espía a sus empleados", 26/03/2008, aquestes actuacions no tenen una finalitat de seguretat ni d'investigació de fets concrets, sinó que es tractaria de controlar les actuacions dels treballadors dins del centre de treball. Així, els informes mencionen si parlen per telèfon i el tipus de converses, quants cops utilitzen els serveis o l'apariència física.

Actualització 16:00 h.:

Pel que veig, la majoria de mitjans s'han fet ressò de la història, que ha estat una exclusiva del Stern (en alemany). Tots es limiten a repetir la mateixa notícia, referida a Alemanya, sense que de moment s'hagi fet públic el comportament de l'empresa a Espanya ni les seves polítiques de control laboral.

En tot cas, amb la prudència necessària davant de fets coneguts per tercers i amb detalls no massa exactes, es poden fer un parell de comentaris. En primer lloc, d'acord amb la doctrina jurídica espanyola, els empresaris poden controlar l'activitat dels treballadors. Un dels possibles mitjans de control pot ser la investigació privada que, no ho oblidem, és una activitat professional regulada i sotmesa a nombrosos controls administratius i que només pot ser exercida per professionals habilitats com a detectius privats pel Ministeri d'Interior.

Ara bé, l'actuació dels detectius privats s'ha de regir pels principis de proporcionalitat, idoneïtat i necessitat. Sembla evident que cap d'aquests requisits es compliria en el present cas. A més, cal tenir present que actuacions com les fetes públiques podrien ser delictives a Espanya, per no parlar de les infraccions a la normativa de protecció de dades i de seguretat privada.

Comparacions amb la Stasi, comentaris de presumptes ex-treballadors en els fòrums d'internet que els deixen verds, clients assegurant que no hi tornaran a comprar... Ja veurem en què quedarà tot plegat però el que sembla clar és que poques campanyes publicitàries haguessin pogut donar a conèixer tant la marca com l'article publicat per Stern. Llàstima que en un sentit tant negatiu.

Als mitjans catalans:

La cadena de supermercats Lidl, acusada d'espiar els empleats a través de càmeres
26/03/2008 - 3cat24.cat

Descobreixen que Lidl espia els seus empleats
26/03/2008 - LaMalla.net

La cadena de supermercats Lidl espia sistemàticament els seus empleats a Alemanya
26/03/2008 - El Periódico

Actualització 09/04/2008:

Lidl desmonta cámaras vigilancia tras protestas de clientes y trabajadores
05-04-2008 - Terra.es

Lidl demana disculpes als empleats que van ser espiat
s
01-04-2008 - Vilaweb.cat

Comentaris