Passa al contingut principal

Cal cobrar-ho tot

La Fiscalia ha decidit arxivar la investigació per fals testimoni d'una testimoni del judici en el que tres mossos d'esquadra van ser condemnats per tortures, ja que no considera prou fiable el vídeo de Método 3. De la notícia se n'han fet ressò força mitjans, però us poso un extracte de l'article d'en J.G. Albalat a El Periódico: El fiscal rebutja que la testimoni contra uns mossos mentís
Segons la fiscalia, el 13 d’octubre passat, un mes i 12 dies abans de la celebració del recurs contra la sentència per tortures (la vista se celebra avui al Tribunal Suprem), es va presentar a l’agència Método 3 un dels agents condemnats, en nom propi i dels seus companys, perquè s’investigués Ana María M. P. Per realitzar aquesta tasca, van infiltrar un detectiu al pis en què viu la dona i, després de guanyar-se la seva confiança, la van citar en un despatx en què un altre investigador, fent-se passar per advocat, va mantenir una entrevista amb ella. La reunió va ser gravada d’amagat.
El decret d’arxivament detalla que el fi d’aquesta trobada era, amb el pretext d’ordir un inexistent fals testimoni (suposats maltractaments a un tal Julián), obtenir informació per part de la dona sobre la declaració que al seu dia va fer en el cas Lucian, «entrellaçant» tots dos assumptes, el real i el fals, amb el fi d’«incidir negativament en la credibilitat de la testimoni». No obstant, segons el parer del fiscal, Ana María M. P. es va reafirmar en la veracitat dels maltractaments a Lucian que van ser imputats als condemnats.

HONORARIS / «En la gravació s’observa que la investigada en diverses ocasions manifesta de forma contundent que el dia del judici (de Lucian) va declarar el que va veure», sosté el decret d’arxivament. Sobre l’entrega de 500 euros a la testimoni, la fiscalia al·lega que la dona assegura que va tornar el bitllet al ser-li sol·licitat a la sortida del despatx, quan ja no es gravava. També destaca que els detectius van renunciar a cobrar als mossos condemnats. I relata: és «sorprenent i inusual en aquest sector professional conegut per les seves altes tarifes, la renúncia d’honoraris, despeses generals del servei i material audiovisual».
Método 3 va expressar ahir la seva disconformitat amb la decisió de la fiscalia i va afirmar que la dona no va tornar els 500 euros, contra el que ella assegura. La firma indica que va renunciar als seus honoraris perquè considera «una injustícia la condemna a aquests policies que han tornat a veure els seus drets minvats al no haver-se tingut en compte les hores de gravació en què es posa de manifest que aquesta dona estava disposada a tornar a mentir».
Tot i que jo tampoc entenc massa que no es cobri per la feina feta, si més no una quantitat simbòlica, em sembla sorprenent la resolució de la Fiscalia. A més, cal tenir en compte que, segons la mateixa Fiscalia, la contractació es va fer a títol particular i no des del CME. El que sí em queda clar és que espero que els Mossos tinguin bons advocats, per que tot plegat se'ls hi presenta complicat.

Com sempre, el més curiós de tot plegat és veure com, amb la mateixa informació, el tractament -i el titular- de la notícia és tan divers:

Confirmat, els Mossos condemnats per tortures van encarregar un vídeo fals
24/11/2009 - Catalunya Press

Els detectius van descontextualitzar les paraules de la dona que va declarar contra els mossos, segons la fiscalia

24/11/2009 - ACN

Fiscalia conclou que el vídeo secret sobre la testimoni va ser manipulat
24/11/2009 - La Malla

El fiscal rebutja que la testimtoni contra uns mossos mentís
25/11/2009 - J.G. Albalat - El Periódico

La condena por torturas contra los Mossos llega hoy al Supremo
25/11/2009 - Pere Ríos - El País

Comentaris