El passat dia 18 el Parlament va aprovar la Llei de l'Institut de Seguretat de Catalunya. Segons la nota de premsa, aquestes en són les principals característiques:
L'Institut de Seguretat Pública (ISC) es crea com a entitat autònoma de caràcter administratiu adscrita al Departament titular de les competències en matèria de seguretat pública. Es tracta d'un òrgan amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per al compliment de les seves finalitats. L'ISC ha de disposar de recursos suficients per al desenvolupament de les seves funcions, i per això té pressupost propi.
L'Estatut estableix les competències de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria, tant pel que fa a la seguretat pública com a la privada. El nou ISC no només formarà policies, sinó també altres professionals de la seguretat pública, com ara bombers, personal de protecció civil, agents rurals, funcionaris de presons o responsables de centres de formació de vigilants privats.
Objectiu principal
L'objectiu principal de l'Institut passa per garantir polítiques de selecció, formació i carrera per als diferents cossos que integren el sistema de seguretat, en col·laboració amb els òrgans directius responsables en aquestes matèries, propis de l'estructura departamental de la mateixa Generalitat o de les entitats locals del seu àmbit territorial. D'aquesta manera s'aprofundeix en la cultura de la col·laboració i la coresponsabilitat, que ha de fonamentar un sistema de seguretat pública més eficaç i eficient, tècnicament més desenvolupat i més ben preparat.
Finalitats
Les finalitats essencials de l'Institut són les següents:
* La formació dels membres dels serveis de seguretat públics o privats, de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments, i d'emergències i protecció civil, de vigilància, control i protecció ambientals.
* La creació, la gestió, la difusió i l'aplicació del coneixement tècnic per a la selecció, la promoció i el desenvolupament d'aquests col·lectius professionals d'acord amb la seva normativa reguladora.
* La promoció de l'estudi i la recerca en l'àmbit de la seguretat.
Funcions
Per al compliment d'aquests objectius, la Llei assigna a l'Institut de Seguretat de Catalunya les funcions següents:
* Estudiar i participar en els continguts, les competències, els perfils professionals i els mètodes de selecció i avaluació més adients per a l'accés als cossos de policia i als col·lectius específics del personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament.
* Definir els protocols d'avaluació i examinar les condicions psicològiques del personal dels cossos de policia de Catalunya per dur arma de foc.
* Col·laborar en els processos de selecció del personal que pertany a cossos de policia o del personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament.
* Executar els processos selectius per a l'ingrés en els cossos de policia i en els cossos del personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament.
* Estudiar i definir instruments de detecció de les necessitats formatives i dissenyar i aplicar mètodes d'avaluació i revisió tècnica relacionats amb la qualitat de la formació dels col·lectius professionals específics.
* Establir i desenvolupar les polítiques generals de formació relatives als cossos de policia de Catalunya i al personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament, assenyalant les directrius i els criteris tècnics per a l'elaboració dels plans de formació de les entitats locals en matèria de personal de seguretat, coordinant el seu desenvolupament i prestant-los assistència en la seva execució.
* Programar, organitzar i desenvolupar la formació bàsica, la formació per a la promoció i el comandament, la formació per a l'especialització i la formació contínua dels col·lectius professionals específics.
* Elaborar els plans de carrera dels cossos de policia de les institucions pròpies de Catalunya i del personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament.
* Desenvolupar, afavorir i orientar l'autoprotecció dels ciutadans per mitjà de programes d'informació, educació i conscienciació social en matèria de seguretat, prestant una especial atenció a la formació escolar i a la població juvenil, d'acord amb la legislació vigent.
* Promoure i realitzar activitats d'estudi, recerca i assessorament relacionades amb l'àmbit de la seguretat.
* Elaborar publicacions de caràcter científic, tècnic, formatiu i informatiu relacionades amb l'àmbit de la seguretat.
* Organitzar activitats de debat i divulgació en matèria de seguretat.
* Promoure la col·laboració amb institucions, centres i establiments docents, tant nacionals, estatals com internacionals, i mantenir-hi relacions d'intercanvi de coneixements i de professionals en les matèries pròpies de la seva competència.
L'Institut podrà encomanar a les unitats dels diferents cossos de policia i del personal de protecció civil i prevenció, extinció d'incendis i salvament dependents de la Generalitat la realització concreta d'activitats de formació consistents en l'aprenentatge de tècniques, destreses i habilitats per al desenvolupament del lloc de treball.
L'Institut acreditarà també l'assistència i la participació en els cursos de formació no selectius mitjançant l'expedició de diplomes o certificacions, que podran constituir mèrits en els processos selectius i en els sistemes de provisió de llocs de treball de les distintes administracions públiques amb competències en matèria de seguretat.
Únicament es podran valorar com a mèrit per a l'accés, la promoció interna i la provisió de llocs de treball dels cossos de policia i de bombers les activitats de formació promogudes o encomanades per l'Institut o per institucions amb finalitats idèntiques de titularitat estatal o autonòmica i les realitzades directament pels ajuntaments en el marc de les polítiques generals de formació aprovades per l'Institut.
L'Institut determinarà els requisits i els procediments d'homologació dels programes de formació en matèria de seguretat pública, especialment pel que fa a la valoració com a mèrit per a l'accés, la promoció interna i la provisió de llocs de treball dels cossos de policia i de bombers. Com a requisit per a l'autorització i homologació dels centres de formació de la seguretat privada, s'establirà per als responsables i personal docent d'aquests centres l'obligatorietat de realitzar cursos específics de formació i reciclatge impartits per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
Estructura i contingut
El contingut de la Llei s'estructura en tres capítols relatius a les disposicions generals, els òrgans de govern i el règim jurídic de l'Institut, completats amb vàries disposicions addicionals, una transitòria, una derogatòria i dos finals:
* El capítol I, dedicat a les disposicions generals, defineix la naturalesa i el règim jurídic de l'Institut, les seves finalitats, l'àmbit d'actuació, les funcions i les relacions de cooperació amb altres institucions i entitats públiques.
* El capítol II té com a objectiu el règim orgànic de l'Institut integrat pel president, vicepresidents, Consell de Direcció i director. La present Llei identifica les persones titulars dels òrgans respectius i la seva composició, així com les funcions que tenen atribuïdes. L'esquema orgànic es completa amb la previsió d'un Consell Pedagògic i Científic que ha de garantir l'assessorament de les autoritats de l'Institut i una Comissió de Relacions amb els Sindicats que ha de canalitzar la seva comunicació amb les organitzacions sindicals representatives en l'àmbit de la seguretat.
* El capítol III estableix el règim jurídic de l'Institut pel que fa als seus recursos econòmics, contractació, personal i règim de recursos administratius.
* Les disposicions addicionals preveuen la successió de l'Escola de Policia de Catalunya i de l'Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya per l'Institut, mentre que la disposició transitòria preveu la pròrroga del règim orgànic existent en aquestes institucions fins a la seva substitució pel nou sistema d'òrgans que estableix aquesta Llei. Finalment, la disposició derogatòria introdueix les modificacions que demanda la coherència de l'ordenament jurídic vigent i les disposicions finals preveuen el desenvolupament de la Llei i la data de la seva entrada en vigor.
* Finalment, la disposició derogatòria introdueix les modificacions que demanda la coherència de l'ordenament jurídic vigent i la disposició final estableix la data de l'entrada en vigor de la Llei.
Cooperació amb altres institucions i entitats públiques
Pel que fa a la cooperació amb altres institucions i entitats públiques, l'Institut promourà les relacions amb les universitats, el poder judicial i altres entitats públiques o privades que contribueixin al millor compliment de les finalitats i al desenvolupament de les funcions que té assignades.
Aquesta entitat promourà especialment la formalització de convenis que possibiliten l'estructuració adequada en el terreny educatiu i formatiu de la carrera professional dels col·lectius específics.
Amb caràcter preferent, l'Institut també promourà davant de les autoritats educatives i universitàries el reconeixement i la convalidació acadèmica de la formació impartida als cossos de policia i de bombers de les institucions públiques de Catalunya, a l'efecte d'impulsar la seva carrera professional.
Comissió de Relacions amb l'Àmbit de la Seguretat Privada
1. Les relacions de l'Institut amb les federacions, associacions d'empreses de seguretat privada, centres de formació homologats, i professionals col·legiats es realitzaran per mitjà de la Comissió de Relacions amb l'Àmbit de la Seguretat Privada
2. La funció d'aquesta Comissió serà canalitzar la comunicació entre l'Institut i les federacions i associacions d'empreses de seguretat privada, i els professionals col·legiats de l'àmbit de la seguretat privada.
Comentaris