Passa al contingut principal

Recordes que la teva impressora t'espia?

Un article d'en Xavier Caballé, "Les marques ocultes de les impressores poden violar la legislació europea", m'ha recordat aquest tema, que fa molt temps que tinc a la recàmara i que vaig deixant passar.

Segons comenta en el seu article, ara sembla que a Europa es comença a moure alguna cosa i es comencen a fer preguntes sobre la invasió a la privadesa que pot suposar aquesta tecnologia. Tot i així, no és un tema nou, ja fa molt temps que es sent a parlar de les marques quasi invisibles que les nostres impressores deixen en els papers impresos, tot permetent així la ràpida identificació de la nostra màquina.

La informació més detallada que he trobat prové de qui, potser, ha estudiat més l'assumpte, la Electronic Frontier Foundation. A la seva web, es pot trobar informació detallada per saber si la teva impressora t'està espiant i, fins i tot, una llista (no exhaustiva) amb les impressores analitzades i els resultats.

Val a dir que no disposo de cap guia detallada per a l'anàlisi de documents que inclogui l'estudi dels puntets en qüestió. Tampoc em consta que s'utilitzi habitualment en pericials documentals privades. El més semblant que he trobat són aquests estudis de la EFF:

DocuColor Tracking Dot Decoding Guide (2008)

Investigating Machine Identification Code Technology in Color Laser Printers (2005)

S'hi inclouen fotografies força explícites:




Comentaris