Passa al contingut principal

El Col·legi i els auxiliars de detectiu privat

Ja fa temps que vaig sentint un cert soroll de fons. El vent semblava xiular auxiliars, auxiliars....

Us adjunto còpia -editada, sense noms- de la carta que acabo d'enviar al Col·legi de Detectius Privats de Catalunya.
Col·legi de Detectius Privats de Catalunya
Pg. Gràcia, 34, 3r 2ª
08007 – Barcelona
A l’Atenció del President, Sr. José Mª F. A.

Granollers, 11 de juny de 2008

Benvolgut Sr.,

El Sr. C.B., Secretari del Col·legi que vostè presideix, va contactar ahir telefònicament amb mi, tot convocant-me a una reunió demà dia 12, a les 12:00 hores.

Em va informar que el Col·legi havia de comunicar al Ministerio del Interior, el divendres a més tardar, la seva posició sobre la inclusió de la figura de l'auxiliar de detectiu en la futura modificació de la Llei de Seguretat Privada. En aquest sentit, la reunió hauria de servir per comentar l'eventual resposta del Col·legi i se'm convidava degut al meu conegut interès en el tema.

Com ja li vaig comentar al Sr. B., em veig obligat a declinar la seva invitació, degut a compromisos professionals anteriors. De tota manera, considero que una convocatòria tancada a la resta de Col·legiats, quasi d'avui per demà, no és el fòrum adequat per tractar un assumpte tant transcendent per la nostra professió.

Voldria recordar-li amb aquesta carta la meva posició contrària a la figura de l'auxiliar de detectiu, s'anomeni com s'anomeni, encara que només sigui per als supòsits compresos en l'article 19.1.c. Considero que, amb més o menys matisos, aquesta opinió contrària és compartida per la resta del col·lectiu professional, com ja ha quedat en evidència els nombrosos cops que s'ha tractat aquest assumpte de forma informal al Col·legi o, de manera més formal, en l'Assemblea de l'any 2006, tal i com consta en acta.

Vull tornar a manifestar-li el mateix que ja vaig fer en el seu dia, quan li vaig entregar, juntament amb la Col·legiada C. V., un recull de signatures en contra de la figura de l'auxiliar de detectiu: estic a la seva disposició per tractar de qualsevol assumpte professional i ho faré sempre pensant en el que considero més adient per la professió.

Si efectivament el Ministerio del Interior s'està plantejant la renovació de la Llei de Seguretat Privada, són molts els assumptes que s'han de parlar. Per començar, potser caldria parlar del model de professió que volem i, en conseqüència, de si realment és necessari que estem posats amb calçador en una legislació de seguretat privada. No seria millor intentar dependre de Justícia, per exemple? En tot cas, abans de parlar dels auxiliars, potser hauríem de parlar de la formació, de les condicions laborals que expulsen fora de la professió nombroses persones o de l'intrusisme que ataca especialment els àmbits per als que volen els auxiliars.

Tant si només es vol parlar dels auxiliars com de la resta d'assumptes que afecten a la professió, cal que es faci de forma pública i oberta a tots els Col·legiats.

Per la meva part, em permeto fer un suggeriment: abans de crear una figura nova, potser seria més fàcil aprofitar les ja existents. La idea no és nova: utilitzar vigilants de seguretat per a les funcions de l'article 19.1.c. Els articles 12.1 LSP i 87.1 RSP determinen que la uniformitat vindrà determinada pel Ministerio del Interior i, en aquest sentit, l'Ordre de 7 de juliol de 1995 del Ministerio de Justicia e Interior, determina en el seu article 22 i següents la uniformitat dels vigilants de seguretat. A l'article 23 es regulen les excepcions al deure d'uniformitat. N'hi hauria prou d'establir que els serveis prestats a compte d'un detectiu privat, en els supòsits de l'article 19.1.c., es poguessin realitzar sense uniformitat (com, de fet, ja fan els escoltes en el seu àmbit funcional).

Espero rebre notícies seves ben aviat.

Atentament,

Jaume Llaudet
Detectiu Privat
Col·legiat número 75 – TIP 1017

Comentaris