Passa al contingut principal

Fraus interns a l'empresa

És evident que no hi ha pitjor enemic que el que tens dins de casa. Fa pocs dies llegia uns articles interessants. El primer tractava dels fraus corporatius i l'altre sobre com reduir el robatori dels empleats.

Ambdós són molt interessants i, alhora, allunyats de la realitat professional amb que ens trobem -o em trobo jo- la majoria dels detectius privats: la pyme o comerciant que es troba que algú li posa la mà a la caixa.

Com impedir-ho? No es pot. El que si es pot fer és estudiar cada cas per minimitzar les possibilitats de que passi i, si succeeix, detectar-ho, obtenir-ne proves i tallar-ho d'arrel. Com a exemple: Evita que se meta mano en la caja. S'hi expliquen alguns dels casos més habituals de frau intern.

Lamentablement, sempre hi ha qui se n'inventa de millors: Condemnen un home per apujar-se el sou i falsificar nòmines per als seus amics. Res, quatre ruqueries: en només un any com a cap d'administració, es va apujar el sou sense permís, va falsificar nòmines pels seus amics, alguna firma oficial per aquí i per allà i anar fent... Jo em pregunto, es va tornar boig de cop i volta o ja tenia antecedents i ningú se'n va adonar quan el van contractar? Algú va comprovar els seus antecedents professionals? Potser va sent hora de començar a fer investigacions prelaborals.

Comentaris